Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Dışarıda Yeme Alışkanlığınız Değişti Mi?

Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 21–23 Haziran 2021 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1502 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.

Pandemiden en çok etkilenen sektörlerden biri yeme-içme / gastronomi sektörü oldu. Online alışveriş ve paket servis pandemiyle beraber daha önemli görülmeye başlandı. Paket servis hem sektör çalışanlarına hem de “evde kalanlara” bir nebze çözüm sundu. Ancak sosyalleşme alışkanlığını devam ettirmek için tatmin edici bir çözüm bulunamadı. Dışarıda yemek, sadece tüketim alışkanlığı olmanın ötesinde, kamusal hayata katılım ve sosyalleşme alışkanlığı anlamlarına da gelir. Yemek yenilen mekan, birlikte yenilen kişiler, yerken geçirilen süre, ertesi gün eşe dosta iletilen tavsiyeler ve eleştiriler… Bunların hepsi katılım ve sosyalleşmenin parçası sayılır aslında. Bu yüzden sadece bir sektör ve onun müşterilerinden ziyade, bu konuyu sosyalleşme alışkanlığı olarak düşündük. Katılımcılara hem pandemi öncesinde hem de güncel olarak akşamları yemeğe çıkma alışkanlıklarını sorduk.

Pandemiden önce %38'in sosyalleşme alışkanlıkları ve biçimleri arasında akşam yemeğe çıkmak zaten yokmuş. Olanlara baktığımızda ise haftada 1-2 kez veya ayda bir yapılan bir alışkanlıkmış. Pandemiyle beraber, güncel olarak neredeyse yarı yarıya düşüş olması sürpriz değil. Ancak pandemiden önce bile böyle bir sosyalleşme biçimini tercih etmeyenlerin %38 olması sürpriz kabul edilebilir. Ayda bir kez akşam yemeğine çıkanlarla birlikte baktığımızda toplam oran (pandemi öncesi için) %64'e ulaşıyor. Türkiye çapında düşündüğümüzde, ülkenin yarısından fazlası bu sosyalleşme biçiminden zaten kaçınıyor veya mahrum kalıyordu. Günümüzde akşam yemeğine hiç çıkmayanların oranı da %64 ve pandemi koşullarında bu normal sayılır. Ancak pandemi öncesi kamusal hayata katılım anlamında geriye toplam %36 kalıyor ki bu çok düşük bir oran.

Sosyalleşme ve kamusal hayata katılım bizim kendi yorumumuz, konuya bakış açımız olduğu için katılımcılara "akşam yemeğe çıkmak sizin için ne anlama geliyor" diye de sorduk. %33 "sosyalleşmek için ihtiyaçtır" derken, diğer bir %33'lük dilim de "özel günlerde olabilir" cevabını verdi. Bu bağlamda, toplam %66'nın bu konuya bakış açısı bizimkine benzer diyebiliriz. Pandemi devam ederken, maddi koşulların önplanda olmasından dolayı %16'nın bu konuya "israf" gözüyle bakmasını da yadırgayamayız. Ancak, "geleneksel aile yapımıza uymaz" diyen %8, gelenekselden ziyade toplum içinde marjinal bir grubu oluşturuyor. Oysa ki yemek için toplanmak, sofrada buluşmak hemen hemen her kültürde bir şekilde var olan bir sosyalleşme biçimidir. Söz konusu %8'in bunu günün farklı saatlerinde yaptıkları veya evlerinde, özel mülklerinde yaptıkları düşünülebilir.

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.