Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Sizce IMF’den Borç Alınmalı mı?

1948 ve 2005 yılları arasındaki 57 senede IMF ve Türkiye arasında toplam 19 program uygulandı. 1980’li yıllarda gelişmeye başlayan bu ilişki, zirve noktasına 1999 yılında uygulamaya giren 15 milyar Dolarlık  program ile ulaştı. Geçtiğimiz 10 yıla bakarsak kamuoyunun IMF’yi zor dönemler ve ekonomik bağımlılık ile bağdaştırdığını söyleyebiliriz. Bugünlerde ise Koronavirüs’ün yaratmış olduğu kriz sebebi ile IMF tüm Dünya genelinde yeniden gündemde. Bu sebepten dolayı kamuoyunun IMF hakkındaki görüşlerini anlamak amacı ile bu konuyu Nisan ayının ikinci anketinde ele aldık ve detaylı bir araştırma yaptık.
imf_data (2).jpg
Anketimizin ilk sorusunuda katılımcılara “Koronavirüs’ün yaratmış olduğu ekonomik etkileri azaltmak adına IMF’den borç alınmalı mı?” sorusunu yönelttik. Sonuçlara göre katılımcıların %30,8’i IMF’den borç alınması gerektiğini düşünürken kalan %69,2’si bu fikre sıcak bakmıyor. Dolayısıyla kamuoyundaki IMF algısının olumsuz yönde devam ettiğini söyleyebiliriz.
Anketimizin ikinci kısmında kamuoyunun IMF algısını daha detaylı anlayabilmek için katılımcılara beş ifade sunduk ve bu ifadelere katılıp katılmadıklarını belirtmelerini istedik. Genel sonuçlar katılımcıların %56’sının IMF’ye güvenmediğini gösteriyor. Katılımcıların %26’sı IMF’den borç alınması halinde Türkiye üzerinde söz hakkına sahip olacağını düşünürken, %43’ü borç almanın maliyetli olacağını düşünüyor. Buradan yola çıkarak IMF’den borç alma konusundaki en büyük endişenin, IMF’nin Türkiye üzerinde söz hakkına sahip olmasından çok borç almanın maliyetleri olduğunu söyleyebiliriz. Son iki ifadeye baktığımızda ise katılımcıların IMF’nin sunduğu koşullarla pek ilgilenmediğini ve bu krizi atlatmak için devletin başka seçenekleri olduğunu düşündüğünü söylemek mümkün.

 

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.