Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Ekonominin Bugünü ve Yarınına Bakış

Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 19–21 Nisan tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1506 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.

Her ayın ikinci anketinde olduğu gibi, Nisan ayında da katılımcılara ekonominin bugünkü durumunun nasıl olduğunu ve bir yıl sonraki durumunun ne olacağını sorduk. 18 Mart günü yapılan PPK toplantısı sonucunda TCMB politika faizini 200 puan artırmış, 20 Mart gününde ise TCMB başkanı Naci Ağbal görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu getirilmişti. Bu gelişmeler piyasaları olumsuz etkilemiş ve borsanın açıldığı pazartesi günü döviz kurlarında sert bir artış yaşanmıştı. Nisan ayının başında CHP’nin başlattığı “128 Milyar Dolar Nerede?” kampanyası ise ülke çapında ses getirdi ve Nisan ayının ikinci anketine göre toplumun önemli bir kesiminin bu konuda hassasiyet duymasını sağladı. Döviz kurlarının yeniden artışa geçtiği ve 128 milyar dolar tartışmalarının ülkenin ana gündem maddesi haline geldiği bugünlerde toplumun ekonomi algısını ölçtük ve geçmiş araştırmalar ile karşılaştırmalı bir analiz hazırladık.

Önceki anketlerde olduğu gibi Nisan ayı anketinde de ekonomiyi bugün itibarı ile Çok Kötü / Kötü olarak değerlendiren katılımcıların çoğunluğu oluşturdukları görüldü.  Detaylıca bakmak gerekirse, Nisan ayı itibarı ile ekonomiyi Çok Kötü / Kötü olarak değerlendiren katılımcıların oranı %74 oldu. Mart ayındaki düşüşten sonra ekonominin bugününü olumsuz değerlendirenlerin oranı tekrar %70 seviyesinin üzerine çıktı ve Temmuz 2020’den beri gördüğümüz en yüksek seviyeye geldi. Bugün itibarı ile ekonominin Çok İyi / İyi olduğunu düşünenlerin oranı %12’ye düşerken, katılımcıların %14’ü ekonominin bugününü Ne iyi ne kötü olarak değerlendirdi. Bu sonuçlardan yola çıkarak geçtiğimiz ayın sonlarına doğru yapılan TCMB yönetimindeki değişimin ve sonrasında yaşanan döviz kuru artışının toplumdaki ekonomi algısını olumsuz etkilediğini söylemek mümkün.

Kasım 2019’dan bu yana her ay olduğu gibi Nisan ayında da katılımcılara ekonominin önümüzdeki bir yıl içerisinde nasıl bir seyir izleyeceğine dair görüşlerini sorduk. Nisan 2021 sonuçlarını, Nisan 2020 sonuçları ile karşılaştırdığımızda ekonominin bir yıl sonraki durumu konusundaki olumsuz görüşlerin 10 puan kadar arttığını söylemek mümkün. Nisan ayı araştırmamızda elde ettiğimiz sonuçlar Mart ayı ile önemli farklılıklar göstermekte. Ekonominin bir yıl sonraki durumunu olumsuz değerlendirenlerin oranında 9 puanlık bir artış yaşanırken, ekonomideki durumun bir yıl sonra değişmeyeceğini düşünenlerin oranı %23 ile yüksek seviyede seyretmeye devam ediyor. Ekonominin bir yıl sonraki durumu hakkında olumlu görüş bildirenlerin oranı ise %22 ile Kasım 2019’dan beri gördüğümüz en düşük ikinci seviyede.

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.