Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Salgın İle Mücadelede Toplumun Beklentileri

Mart ayından beri ölçmeye devam ettiğimiz Koronavirüs endişe oranı, Eylül ayı itibarı ile en yüksek seviyesinde. Artmaya devam eden vaka ve vefat sayıları toplum nezdinde ciddiye alınıyor gibi görünse de bu artışın sebebini tedbirsizliğe ve salgın döneminin gerekliliklerine uymamaya bağlamak mümkün. Peki, dayanışma ve sorumluluk bilinci ile üstesinden gelinmesi gereken Koronavirüs salgını süresince, toplumun devletten beklediği kısıtlamalar neler? Katılımcılarımıza sunduğumuz dokuz ifade ile bu sorunun cevabını Eylül ayının ilk anketinde sizler için araştırdık.

Toplumun sokağa çıkma yasağı ile ilgili görüşlerini daha iyi anlamak adına olası bir sokağa çıkma yasağının nasıl olması gerektiğini katılımcılarımıza sorduk. Katılımcıların toplamda %60’ı hemen sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi gerektiğini düşünüyor. Benzer bir soruyu Nisan ayında ilk sokağa çıkma yasağı ilan edilmeden önce sorduğumuzda %45 “Hemen ilan edilmeli” yanıtını vermişti. Katılımcıların %34,8’si sokağa çıkma yasağının sadece hafta sonlarını kapsayacak şekilde hemen ilan edilmesi gerektiğini savundu. Her 4 katılımcıdan 1’i (%25,3) sokağa çıkma yasağının tüm haftayı kapsayacak şekilde ilan edilmesi gerektiğini belirtti. %27,4 biraz daha bekleyip durumuna gidişatına bakılması gerektiğini söyledi. Ankete katılanların sadece %12,5’i sosyal izolasyonun yeterli olduğunu ve sokağa çıkma yasağına gerek olmadığını belirtti.

Katılımcıların %74,2’si Koronavirüs ile mücadele çerçevesinde düğün, nişan ve kına gibi kutlamaların tamamen yasaklanması gerektiğini savundu. Ankete katılanların yarısından fazlasının onayladığı diğer ifadeler ise AVM’lerin kapatılması (%58,6), 65 yaş üstü bireylere sokağa çıkma yasağı (%57,7), okulların açılmaması (%56,4) ve sokağa çıkma kısıtlaması (%55) oldu. Restoran ve cafelerin kapatılması ifadesi ile şehirlerarası yolculuk kısıtlaması ifadesi katılımcıları ikiye bölmüş gibi duruyor. Salgın ile mücadelede mevcut kısıtlamaların yeterli olduğu ifadesine ise %73,1 katılmadığını belirtti.

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.