Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Koronavirüs Dosyası

Tüm Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de bir süredir tek gündem Korona virüsü. 20 Mart itibarı ile dünya genelinde 240.000 vaka görülürken, yaklaşık 10.000 kişi hayatını kaybetti. Ülkemizde ise 359 vaka görülürken maalesef hayatını kaybeden 4 vatandaşımız bulunuyor. Aralık ayından beri 176 ülkeye yayılan Korona virüsünün etkileri her ülkede değişiklik göstermekte. Bu değişikliğin temel sebepleri ülkelerin demografileri ve alınan tedbirlerin zamanlaması ve kapsamı. Dünya üzerindeki diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında vaka ve kayıp sayıları açısından ülkemiz iyi bir konumda olsa bile önümüzdeki haftalarda alınacak tedbirler salgının yayılmasını önlemek ve hasarı en aza indirebilmek açısından çok önemli. Türkiye Raporu olarak toplum Korona virüsü hakkında ne kadar endişeli, hükümetin aldığı önlemlerden memnun mu, kişisel olarak ne tür önlemler alıyor, Mart anketimizde araştırdık ve sizler için detaylı bir Korona virüs dosyası hazırladık.
     
En büyük sorun.jpg
     
Daha önce pek çok kez “Sizce sayacaklarımdan hangisi Türkiye’nin en önemli sorunudur?” sorusunu anketlerimizde sormuş ve çeşitli zamanlarda eğitim, adalet ve ekonomi yanıtlarının ön plana çıktığını görmüştük. 17 Mart 2020 tarihli anketimizde bu soruyu sorduğumuzda katılımcıların %39’u Türkiye’nin en büyük sorununun Korona virüs olduğunu belirtti. İkinci sırada ise %21 ile ekonomi yanıtı verildi. İlk iki seçeneğin arasındaki farktan da anlaşılacağı üzere bugünlerde toplumu en çok endişelendiren konunun Korona virüsü olduğu açıkça ortada. Bu bağlamda Mart anketimizde sorduğumuz ikinci soru olan “Korona virüs hakkında ne kadar endişelisiniz?” sorusu toplumun genelinde bu konunun ne kadar ciddiye alındığının bir göstergesi. Anket sonuçlarına göre katılımcıların yarısından fazlası endişeli olduklarını belirtirken, %20’ye yakını “ne endişeliyim ne endişesizim” yanıtını verdi. Endişeli olmadığını belirtenlerin oranı ise %29.
     
mart20_corona_data_ (1).jpg
     
“Korona virüs hakkında ne kadar endişelisiniz?” sorusuna verilen yanıtları katılımcıların yaş kırınımlarına göre incelediğimizde ilginç sonuçlar elde ettik. Sonuçlara göre %55,8 ile en çok endişe duyduğunu belirten yaş grubu 25-34, en az endişe duyduğunu belirten yaş grubu ise %44,6 ile 18-24. Korona virüs hastalığının en az etki ettiği yaş grubu olan 18-24 yaş arasında endişenin düşük olması beklenirken, yine diğer yaş gruplarına göre görece daha az tehdit altında olan 25-34 yaş grubunun en çok endişelenen yaş grubu olduğu görüldü. 25-34 yaş grubunun bu kadar endişelenmesinin sebebi nispeten daha yaşlı ebeveynlere sahip olmaları ve maaşlı çalıştıkları işlerin tehlikeye girebileceği kaygısından kaynaklanıyor olabilir. “Hiç endişeli değilim” yanıtı verenlerin hem 18-24 hem de 65 ve üstü yaş grupları için %25 civarında olduğu görüldü. Korona virüsün en çok tehdit ettiği yaş grubu olan 65 ve üstü yaş grubunda “Hiç endişeli değilim” yanıtını verenlerin 18-24 yaş grubu ile neredeyse aynı olması biraz endişe verici.
     
mart20_corona_data_final (1).jpg
     
COVID19 virüsünü diğer virüslerden ayırt eden özelliği, virüse yakalanan hastanın 14-21 gün boyunca herhangi bir semptom göstermemesi. Virüsün bu kadar hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılmasının temel nedeni uzmanlar tarafından bu olarak gösteriliyor. İşte bu sebepten dolayı izolasyon, dış dünya ile teması kesmek ve buna benzer alınacak her kişisel tedbir çok önemli. Bu bağlamda anket katılımcılarına “Korona virüs’ten korunmak için sayacağım önlemlerden hangisini aldınız?” sorusunu sorduk ve her ifade için “Evet” veya “Hayır” yanıtını vermelerini istedik. Sonuçlara göre “Evden çıkmamaya özen gösteriyorum” ifadesi %54 ile “Evet” yanıtının en fazla verildiği ifade olurken, katılımcıların %53’ünün bir önlem olarak kolonya kullandıkları karşımıza çıkıyor. “İşe gitmiyorum” ifadesine ise “Evet” yanıtını verenler yalnızca %26 olması ilerideki günlerde işe gitme konusunun tartışılması gerektiğini ortaya koyar nitelikte.
     
Kişisel önlem.jpg
     
Kişisel önlemlere ek olarak geçtiğimiz hafta içerisinde hükümetin almış olduğu pek çok karar bulunmakta. Toplumun hükümetin almış olduğu önlemlere bakışını anlayabilmek adına anketimizde katılımcılara “Bugüne kadar hükümetin Korona virüs ile ilgili aldığı önlemleri yeterli buluyor musunuz?” sorusunu sorduk. Genele baktığımızda her iki katılımcıdan birisinin alınan önlemleri yeterli bulduğunu görüyoruz. Sonuçları parti kırınımına göre incelediğimizde ise alınan önlemleri en çok yeterli bulanların %66,3 ile AK Parti seçmeni olduğu görülürken, en az yeterli bulanların %18,5 ile HDP seçmeni olduğu görülüyor. Diğer partilere baktığımızda ise alınan önlemleri yeterli bulanların oranının, yeterli bulmayanların oranına eşit veya daha fazla olduğunu görebiliriz. Bu araştırmanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çarşamba günü yaptığı konuşmadan önce tamamlandığını hatırlatmakta fayda var.
     
mart20_corona_dataF (1).jpg
Geçtiğimiz hafta içerisinde hükümetin aldığı veya almadığı bazı kararlar toplum içerisinde tartışma konusu oldu. Biz de katılımcılarımıza alınan veya alınmayan önlemlerden 6 ifade sunarak bunlara ne kadar katıldıklarını belirtmelerini istedik. Genele baktığımızda bütün ifadeler için doğru buluyorum yanıtını verenlerin yanlış buluyorum yanıtını verenlerden fazla olduğunu görüyoruz. “Avrupa ülkelerinden dönenlerin karantinaya alınması” ifadesi %75,4 ile katılımcıların en doğru bulduğu önlem olarak karşımıza çıkıyor. En yanlış bulunan karar ise %39,3 ile “Süper Lig maçlarının iptal edilmemesi” olarak görülüyor. Araştırmanın yapıldığı dönemde, TFF henüz liglere ara verme kararı almamıştı. Dolayısıyla 19 Mart günü Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun futbol, basketbol ve voleybol liglerinin süresiz olarak ertelenme kararını duyurması kamuoyunda pozitif bir etki oluşturacaktır. Son olarak “restoran, kafe ve avm gibi yerlerin kapatılması” ve “Cuma namazı başta olmak üzere Cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi” önlemleri toplumun bazı kesimlerinde tepkiye neden olsa da, büyük bir çoğunluk durumun farkında ve önlemlerin doğru olduğunu düşünüyor. Bu iki ifade için de doğru bulanların oranı %60’ın üzerinde, yanlış bulanların oranı ise %20’nin altında olara karşımıza çıkıyor.
     

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.